BITEF DENS KOMPANIJA

Bitef dens kompanija osnovana je u septembru 2009. godine, kao prva plesna trupa u Srbiji, vezana za jednu instituciju kulture. Za sedam godina postojanja, kompanija je realizovala čak dvedest i sedam plesnih produkcija, i preko sto gostovanja u zemlji i regionu. Među njima su gostovanja u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Tokiju, Okinavi, Fukuoki…, na festivalu Budva grad teatar, Infant festivalu u Novom Sadu, Balet festu u Sarajevu, Puf festivalu u Puli, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Riječkim ljetnim noćima, MASZK festivalu u Segedinu, na festival Delemundy u Poljskoj, u Zebra Dance pozorištu u Štokholmu…

Kvalitetom svojih produkcija kompanija je stekla visoki renome u zemlji i našem okruženju, a brojne nagrade i odlične kritike u elektronskim i štampanim medijima svedoče o visokom kvalitetu njenih igrača, koreografa, saradnika… Za Bitef dens kompanuju plesne komade kreirali su Gaj Vajcman, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidora Stanišić, Dalija Aćin, Edvard Klug, Maša Kolar, Leo Mujić, Zoran Marković, Dunja Jocić, Matjaž Farič, Snježana Abramović, Branko Potočan… Koreografi Bitef dens kompanije dobili su tri nagrade Dimitrije Parlić, kao i dve Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, devet nagrada za igračke interpretacije, kao i nagrade na festivalima za predstave u celini.

Period od 2013-2015 obeležile su predstave „Yesterday, seti se da zaboraviš“, u koreografiji poznate britanske autorke Jasmin Vardimon. Predstava je dobila nagradu „Dimitrije Parlić“ za koreografiju i četiri nagrade „Smiljana Mandukić“ za plesnu interpretaciju. Dobitnice nagrade su Milica Pisić, Nevena Jovanović, Sanja Ninković i Ivana Savić. Usledila je predstava „Želeće mašine“ Isidore Stanišić, kao i inkluzivna predstava „Grad“ iste autorke u saradnji sa rediteljkom Dinom Radoman. Predstava „Grad“, odnosno Isidora Stanišić, dobila je Specijalnu nagradu za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, dok je Ana Ignjatović dobila nagradu „Smiljana Mandukić“ za plesnu interpretaciju u predstavi „Želeće mašine“.

  1. godine preducirana je i predstava „Don Žuan“ u koreografiji Maše Kolar, koja je izvedena na festivalima u Rijeci, Podgorici, Budvi, Zagrebu, Sarajevu, Užicu, Nišu… Za plesnu interpretaciju u „Don Žuanu“ igrač Rikardo Kampus Freire dobio je nagradu „Smiljana Mandukić“. Nakon toga realizovana je predstava „Žrtve iluzija“, u koreografiji Katarine Stojkov Slijepčević, kojom je ova autorka obeležila četrdeset godina koreografskog i pedagoškog rada.

Bitef dens kompanija nastavila je rad na razvoju plesne scene za decu. Koreografkinja Dalija Aćin Thelander kreirala je predstavu „San žute čarape“, koja je izvedena u Štokholmu, a imala je i uspešnu jednomesečnu turneju u Japanu. Dalija Aćin je za ovu predstavu dobila Specijalnu nagradu za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru. U februaru 2015. premijerno je izvedena predstava „Ale i bauci“, u koreografiji Isidore Stanišić.

Tokom ponovne saradnje sa jednim od najboljih evropskih koreogarfa Edvardom Klugom realizovana je plesna predstava „Ptice“, bazirana na čuvenom Aristofanovom delu. Predstava je dobila Specijalne nagrade na Festivalu „Novi tvrđava teatar“ u Čortanovcima i na festivalu „Purgatorije“ u Tivtu. Izvedena je u Ljubljani, Mariboru, Sarajevu, Budvi, Puli… Nakon toga realizovana je predstava „Priča o vojniku“, kroz ponovnu uspešnu saradnju sa eminentnim evropskim  koreografima Gajom Vajcmanom i Roni Haver. Predstava je otvorila festival Novi tvrđava teatar u Čortanovcima, izvedena je na Balet festu u Sarajevu, kao i u okviru Show case-a jubilarnog pedesetog Bitef festivala, a za igračku interpretaciju u ovoj predstavi igrač Nikola Tomašević dobio je nagradu „Smiljana Mandukić“.

Za Bitef dens kompaniju svoj debitantnski plesni komad „Dunjaluk“ kreirao je igrač trupe i koreograf Miloš Isailović. Predstava je dobila nagradu „Dimitrije Parlić“ za koreografiju.

Bitef dens kompanija od svog osnivanja ima kontinuiranu podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a ovom prilikom zahvaljujemo se i svim svojim saradnicima, sponozima i prijateljima, koji su zajedno sa nama ostvarivali, i nastavljaju da ostvaruju, misiju razvoja i prezentacije domaćeg, savremenog plesnog stvaralaštva.

 

Jelena Kajgo