Bitef dens kompanija osnovana je u septembru 2009. godine, kao prva plesna trupa u Srbiji, vezana za jednu instituciju kulture. Za sedam godina postojanja, kompanija je realizovala čak dvadeset sedam plesnih produkcija, i preko sto gostovanja u zemlji i svetu. Među njima su gostovanja u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, Tokiju, Okinavi, Fukuoki…, na festivalu Budva grad teatar, Infant festivalu u Novom Sadu, Balet festu u Sarajevu, Puf festivalu u Puli, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Riječkim ljetnim noćima, MASZK festivalu u Segedinu, na festival Delemundy u Poljskoj, u Zebra Dance pozorištu u Štokholmu…

Projekat osnivanja Bitef dens kompanije podstaknut je velikim kreativnim i estetskim potencijalom koji u sebi nosi savremeni plesni teatar, kao i potrebom da Beograd ima, po prvi put u svojoj pozorišnoj istoriji, plesnu kompaniju vezanu za jednu instituciju kulture. Pored Nacionalnog teatra koji neguje klasičan i neoklasičan stil igre i Pozorišta na Terazijama koje neguje stil mjuzikla, Bitef teatar je kroz formiranje Bitef dens kompanije, kreirao platformu za razvoj najnovijih plesnih stilova u širem domenu izvođačkih umetnosti.

Igrači i raznovrstan repertoar Bitef dens kompanije su obezbedili da Beograd dobije elitnu plesnu trupu, čija je misija da promoviše savremeni ples u celoj Srbiji, kao i da gostuje u regionu i na evropskoj i svetskoj plesnoj sceni. Kompanija je dobila veliki broj nagrada za svoje produkcije, tri nagrade Dimitrije Parlić, (dobili su ih koreografi Jasmin Vardimon, Edvard Klug i Miloš Isailović), dve Specijalne nagrade za inovativni pristup u savremenom plesnom teatru, (dobitnice su Isidora Stanišić i Dalija Aćin Thelander), devet nagrada za igračke interpretacije, kao i nagrade na festivalima za predstave u celini.

Rad kompanije podrazumeva klasičan i savremeni plesni trening, kao i saradnju sa najeminentnijim domaćim i stranim koreografima i rediteljima, poput Gaja Vajcmana, Roni Haver, Dalije Aćin Thelander, Edvarda Kluga, Isidore Stanišić, Jasmin Vardimon… Za Bitef dens kompaniju nove komade kreiraju i domaći autori koji svoje izuzetno uspešne karijere grade u inostranstvu, poput Zorana Markovića, Lea Mujića i Dunje Jocić, a repertoar trupe obogatilo je i formiranje plesne scene za decu, čime se ostvaruje cilj približavanja novih plesnih formi najmlađoj publici.

 

Jelena Kajgo